Anpassade sökmotorer

Ett snabbare sätt att söka

Publicerad:

Låt mig berätta om något jag använder dagligen för att snabbare hitta vad jag letar efter på internet. Det är en funktion som är inbyggd i många webbläsare men som jag vill tipsa om då få verkar känna till den.

Internet är ofantligt stort så för att kunna hitta någonting behöver vi ta hjälp av sökmotorer. Med det menar jag dock inte bara Google, Bing, Yahoo! etc. Nästan varje webbplats med ett sökfält (men inte alla) har en sökmotor bakom som är inställd för att hitta det mest relevanta innehållet för din sökning inom den webbplatsen.

De stora sökmotorerna som Google är ofta duktiga på att förstå din sökfråga och hitta relevanta träffar men ibland kan de söka för brett för att hitta just det du är ute efter eller missförstå dig.

Låt mig ge ett exempel: Du läser en bok när du kommer över ett ord du inte känner igen och är osäker på vad det betyder så du googlar ordet. Till din besvikelse så handlar alla träffarna bara om en film med just det namnet. Här hade du kunnat sökt i en online-ordbok eller sökt "vad betyder" följt av ordet.

Till höger är en webbsida som visar förklarningen till ordet "Amnesia", till vänster en webbsida med information om en film med samma namn

Låt oss ta en titt på alla stegen du tar för att hitta betydelsen av ett ord:

  1. Sök efter en ordbok
  2. Leta upp en ordbok bland sökresultaten och klicka dig till den
  3. Leta upp sökrutan och ge den fokus
  4. Skriv in ordet du inte förstår
  5. Ordboken ger information om ordet

Anpassade sökmotorer och nyckelord

Med lite bakgrund avklarat och ett scenario uppsatt kan jag nu börja berätta om hur du kan hitta vad du söker snabbare. Hur skulle du reagera om jag säger att jag kan korta ner de 5 punkterna ovan till 2? Korta ner till fyra är inte så svårt, punkt 1 och 2 kan bytas ut mot "använd ett bokmärke för att komma till en onlineordbok". Vidare är punkt 3 lite svårförutsägbar, vissa ordböcker kanske ger sökrutan fokus direkt när sidan hämtats medan andra kanske kräver att du först trycker på en knapp för att sökrutan ska bli synlig och sedan kräva ytterligare ett klick för att fokusera den. "Men korta ner till två steg, är det ens möjligt?!" tänker du. (Det är i alla fall vad jag vill du ska tänka.) Lösningen jag kommer presentera nedan kortar ned listan ovan till följande:

  1. Skriv in ordet du inte förstår i webbläsarens adressfält
  2. Ordboken ger information om ordet

Detta är möjligt tack vare en funktion som kallas anpassade sökmotorer och finns inbyggd i många webbläsare, men det ser lite olika ut. Det som är gemensamt är att man i adressfältet först skriver ett prefix som är associerat med en webbsida/sökmotor följt av ett mellanslag och sedan sökfrågan, webbläsaren kommer då känna igen prefixet och rikta sökfrågan till rätt webbsida direkt. De bästa standardinställningarna för anpassade sökmotorer jag sett finns i Opera, tre av standardinställningarna är:

Många andra webbläsare har mycket längre prefix. Chrome och Edge har standardvärden som google.com och bing.com medan Firefox har @google och @bing till exempel, men de går att ändra.

Prefixen används så här: Öppna en ny flik och skriv till exempel in "b ordbok" i adressfältet och tryck sedan enter och Opera tar dig till Bings sökresultat för sökordet "ordbok" https://www.bing.com/search?q=ordbok (plus ett par andra oviktiga parametrar i adressen) oavsett om din standardsökmotor är Bing eller inte. På samma sätt kommer du alltid till Wikipedia om du skriver in "w ordbok". Nedan beskriver jag hur du kan lägga till egna nyckelord/prefix för vilken webbplats du vill.

Utöver från adressfältet finns det ytterligare sätt att göra sökningar på om du använder Opera (ingår inte i Edge, Firefox eller Chrome): Om du markerar text och sedan högerklickar så finns det en undermeny som heter "sök med" där du kan välja någon av dina registrerade sökmotorer/webbplatser att söka den markerade texten på.

Hantera befintliga sökmotorer

Du kan se, och beroende på webbläsare, redigera de sökmotorer som ingår som standard. Kopiera och klistra in nedan inställningslänk för din webbläsare i adressfältet eller sök efter Sökmotor på webbläsarens inställningssida. Vyn du söker liknar de följande bilderna. (Från Opera, Edge och Firefox i den ordning.)

Lista med sökmotorer registrerade i Opera

Lista med sökmotorer registrerade i Edge

Lista med sökmotorer registrerade i Firefox

Lägga till ytterligare sökmotorer

Det går att lägga till anpassade sökmotorer på flera olika sätt. Jag kommer nu lista de jag känner till, notera dock att alla inte fungerar i alla webbläsare.

Från högerklicksmenyn

Det absolut enklaste sättet att lägga till sökfunktionen på en sajt som en anpassad sökmotor är att högerklicka i sajtens sökruta och välja alternativet "Skapa sökmotor..." (Opera) eller "Lägg till ett nyckelord för denna sökning" (Firefox). Detta öppnar en pop-upp som frågar efter ett namn och ett nyckelord. Namnet är ett visningsnamn som användas för att skilja den från de andra registrerade sökmotorer. Nyckelordet är det prefix som du vill använda för att berätta för webbläsaren att du vill använda denna sökmotorn. Två sökmotorer kan inte ha samma nyckelord utan det måste vara unikt. När du är klar är sökmotorn redo att användas.

Detta är det enda av alternativen som beskrivs här som jag sätt i mobilversioner av webbläsare, fast att man gör ett långt tryck på sökrutan istället för att högerklicka.

Sök och aktivera

Gör först en sökning på en webbplats vars sökmotor du vill lägga till. Efter du gjort en sökning gå till inställningssidan för sökmotorer som beskrivits tidigare. En bit ner på sidan kan webbplatser som du sökt på listas som inaktiva. För att använda dem som anpassade sökmotorer tryck aktivera och ställ in önskat prefix.

Detta alternativet är opålitligt då det kräver att webbläsaren aktivt måste känna igen ett fält som en sökruta och erbjuda dig lägga till den som sökmotor.

Manuellt lägga till (Chrome, Opera, Edge, m.fl.)

På inställningssidan för sökmotorer så kan man redigera och lägga till anpassade sökmotorer. Sökmotorer har tre egenskaper: Namn, genväg/nyckelord och url. Namnet är bara ett namn för att du ska kunna veta vilken sökmotor som är vilken. Genväg är en eller några få bokstäver som du ska ange först i din sökfråga för att webbläsaren ska använda den sökmotorn och får inte vara samma som för någon annan sökmotor.

Dialogrutan i Opera med fälten man behöver fylla i för att lägga till en anpassad sökmotor

När det kommer till URL:en så krävs fullständig adress till ändpunkten för sökningar, oftast sökresultatsidan, och namnet på parametern med sökfrågan. När man manuellt lägger till en sökmotor kan man lägga till ytterligare parametrar till URL:en om man vill tillämpa ett eller flera filter sajten stödjer som standard. Ett exempel på detta kan vara att sortera resultat alfabetiskt eller nyast först istället för efter relevans.

Nedan är ett exempel från Google Translate där adressen har fyra parameter och den tredje är "sökfrågan" (ordet/frasen som ska översättas). Kopiera in adressen i fältet för URL och byt ut frågan mot %s innan du sparar sökmotorn. %s är en platshållare som webbläsaren kommer byta ut mot det du kommer söka efter, gör du inte detta kommer alltid samma översättning i detta fallet visas och sökmotorn kommer agera mer som ett bokmärke. I detta exemplet ska alltså text=Översätt%20detta bytas ut mot text=%s. Spara sedan sökmotorn och testa göra en sökning.

URL:en på Google Translate innehåller fyra parametrar, de två första i bilden är språket man översätter från och vilket man översätter till, den tredje är texten man vill ha översatt och den fjärde berättar att läget är textöversättning och inte översättning av en webbplats eller någon av de andra alternativen tjänsten erbjuder

Sökmotorer med HTTP POST i Opera

Notera: Detta är ett tekniskt alternativ. Jag kommer inte förklara saker som vad HTTP POST är.

Man kan göra mycket med anpassade sökmotorer men det vi sätt hittills har varit begränsade till GET-requests. Opera låter dig skapa en sökmotor som skickar din "sökning" som en POST-request vilket öppnar en ny dimension av möjligheter, även om jag inte lyckats hitta något bra ställe att använda POST på ännu. Tänk på att tekniker som anti-forgery tokens begränsar vart POST-sökmotorer fungerar.

Manuellt lägga till (Firefox)

Mycket av informationen under rubriken för manuellt lägga till i andra webbläsare ovan tillämpas även för Firefox men den stora skillnaden är att Anpassade sökmotorer i Firefox är implementerat som bokmärken.

För att manuellt lägga till en sökmotor i Firefox så öppnar du menyn och väljer Bokmärken och Hantera bokmärken. Välj en mapp till vänster, högerklicka i ytan till höger och välj lägg till bokmärke.

Dialogrutan i Firefox med fälten man behöver fylla i för att skapa ett nytt bokmärke. I bakgrunden syns "Bokmärkesbiblioteket".

Namn är ett visningsnamn på bokmärket. Etiketter/taggar är frivilligt och gör det lättare att hitta bokmärket. Nyckelord är en eller några få bokstäver som du ska ange först i din sökfråga för att webbläsaren ska använda bokmärket som sökmotor (två bokmärken får inte ha samma nyckelord). För fältet URL gäller det som beskrivs under rubriken "Manuellt lägga till (Chrome, Opera, Edge, m.fl.)"

Förslag på sökmotorer att lägga till

Jag har redan nämnt ett par exempel på hur man kan använda anpassade sökmotorer men om du inte är helt såld så listar jag några förslag till här

Anpassade sökmotorer kan också användas mot interna system på jobbet, då allt sker med standardfunktioner i din webbläsare krävs inga tillägg eller inblandning av någon ny tredje part. Till exempel kan du registrera sökmotorer för att söka upp ärenden i ärendehanteringssystemet givet ett ID eller sökord eller för att söka på ert intranät.

Avslutning

Jag hoppas att denna post har hjälpt dig upptäcka ett snabbare sätt att hitta vad du letar efter. Om du känner någon som skulle behöva levla upp sitt sökande får du gärna dela denna sidan med dem.